Hvis det på en eller anden måde skulle være gået jeres næse forbi, kan jeg godt lide jul. Rigtigt godt, faktisk. Og jeg kan i og for sig også rigtigt godt lide julemad. I hvert fald den søde afdeling. Og and. Ja, okay, måske jeg faktisk er lidt kræsen. At man ikke spiser svinekød på nær skinke og bacon sætter sgu sine begrænsninger til julefrokoster og lignende. Men det var slet ikke mig og mine særheder, vi skulle snakke om i dag. Ikke rigtigt i hvert fald. For uanset om man bryder sig om størstedelen af de danske juleretter eller ej, kan man nok ikke benægte, at det altså er tung mad langt det meste af det. Og det får jeg personligt hurtigt nok af, selv hvis der er tale om de retter, jeg rigtigt godt kan lide. Sådan har de fleste det sikkert, kan jeg forestille mig. Så da jeg i søndags skulle lave mad til mine to gæster, stod menuen på noget lidt lettere og friskere. Og det var herligt!
En god helstegt kylling slår næsten aldrig fejl i min bog. Og når man steger en kylling med en citron i midten, får den den herligste syrlige smag og saftighed. Jeg er desuden for nyligt begyndt at pensle kyllinger med smeltet smør. Det gør kyllerylle særdeles fin og gylden. Det har som sådan ikke nogen indvirkning på smagen, men vi ved jo alle, at mad smager langt bedre, hvis det også er pænt
Salaten blev en blomkålscouscous, som søde Maiken fra Dronningemad engang har lavet. Opskriften stammer vist oprindeligt fra Meyer. Og det bliver absolut ikke sidste gang, jeg laver den salat. Tidligere har jeg faktisk ikke været særligt vild med rå blomkål, men på denne måde var det fantastisk. Og så passede det helt genialt til kyllingen. Selv hvis ikke kyllingen havde haft en citron i rumpen, havde det været en god kombi, men det, at der var citron i begge retter, gav måltidet en dejlig diskret fællesnævner, som ikke er at kimse ad. Og med en creme fraiche-dressing med masser af hvidløg, var jeg solgt!
Citron- og rosmarinkylling
* 1 stor kylling
* godt med groft salt
* 1 øko-citron
* 1 tsk tørret rosmarin (eller et par kviste frisk)
* 2 spsk smør
Forvarm ovnen til 180 grader varmluft. Lad en bagerist over en bageplade varme med.
Skyl kyllingen for at fjerne evt. rester af blod og dup den tør med køkkenrulle både indvendigt og udvendigt.
Gnid kyllingen med godt med groft salt – igen, både indvendigt og udvendigt.
Skær citronen i ottendedele og bland med rosmarin. Fyld i kyllingen og luk med en kødnål eller et spyd. Jeg brugte et halvt træspyd i mangel af bedre.
Smelt smørret og pensl kyllingen med det.
Pensl bageristen med lidt olie og sæt kyllingen i ovnen. Du kan evt. forsøge at sætte den på det ene lår først. Put lidt vand i bradepanden under. Giv kyllingen 20 minutter og vend den herover til det andet lår. Steger yderligere 20 minutter og lægges herefter med brystet opad. Steg kyllingen færdig i 20-30 minutter eller til saften, der kommer ud, er klar. Hvis du har stegetermometer, skal temperaturen i brystets tykkeste del være 71 grader og 74-77 grader ved benet i overlåret. (P.s. Jeg ønsker mig så inderligt et stegetermometer!)
Lad kyllingen hvile i 10 minutter og parter den.
Blomkålscoucous med mandler og parmesan
4 personer
* 1 mellemstort-stort blomkål
* 100 g mandler
* 50 g parmesan
* 3 store håndfulde babyspinat
* 1 dl olivenolie
* saften af ½ citron
* friskkværnet sort peber
* evt. lidt salt
Rist mandlerne på en pande eller i ovnen ved max 150 grader til de dufter. Lad dem køle af.
Hak blomkålen fint i en foodprocessor eller riv den på et rivejern. Førstnævnte er klart nemmest. Hak mandlerne mellemfint og riv parmesanen fint. Snit spinaten groft.
Bland alle grøntsagerne i et flot fad eller skål.
Pisk olivenolie og citronsaft sammen med godt med friskkværnet sort peber. Hæld over grøntsagerne og vend rundt. Smag evt. til med lidt salt, hvis parmesanen ikke er for salt i sig selv.
Server.